af Therese Rasmussen, Kommunikationsansvarlig, BabyGear.dk, 23/02/2011 14.50.43

Det er en stor ting at starte i børnehave. Der er skrevet meget på Internettet og i bøger om, hvordan du sikrer, at dit barn får en god start. Vi har samlet nogle gode råd her, som du kan bruge som supplement til, hvad du aftaler med medarbejderne i dit barns børnehave.


Skip Hop rygsæk

 


Sørg for at have god tid!


Det er af stor betydning for barnets start i ny institution, at I sørger for at have god tid til at køre jeres barn ind, så der er tid til, at det får en god og rolig start. Det er forskelligt hvor meget tid det enkelte barn har brug for, men regn med mindst en uge, før det bare 'kører'. Den første dag vil dit barn nok ikke være i børnehaven alene, men de følgende dage vil længden af tid alene (uden jer) gradvist stige.

 


Tryghed!


Barnet skal føle sig tryg. Det er vigtigt, at barnet er rimelig fortrolig med børnehaven, inden han/hun skal være her alene uden en kendt voksen. Det er vigtigt at tilbringe lidt tid sammen med barnet i institutionen et par gange, så dit barn (og du) føler jer trygge ved stedet. Herefter er det dog vigtigt at give barnet lov  til at være længere tid i institutionen uden forældre for at finde sine egne ben. Dit barn vil også klart fornemme og tage din (u)tryghed til institutionen til sig.


Det er rigtig fint, hvis der er en fast kontaktperson, som dit barn kan blive afleveret til i starten, og som dit barn også kan henvende sig til. Det vil også være nemmere for dig at vide, hvem du skal henvende dig til, for at høre, hvordan dagen er gået. 


Selvom dit barn nu går i børnehave kan det stadig være svært at blive afleveret - især i starten. Men det hjælper stadig ikke at trække aflevering og afgang i langdrag - selvom det stadig er svært at sige farvel til et grædende barn. Lav evt. en aftale med børnehaven om, at de skal ringe, hvis humøret ikke bliver bedre inden for kort tid. Om ikke andet ved du så, at alt er ok, når du ikke hører noget.

 


Sørg for ikke at aflevere (alt for) sent!


Det tager tid et komme med i leg, at tage mod til sig, at se på de andre, at lade dem få mod på at henvende sig, at følge en dagligdag. Overvej at aflevere forholdsvist tidligt på dagen, så dit barn kan være med fra starten, når de andre børn afleveres og legene etableres; det kan være svært at komme for sent og blive del af en leg. Oplever du at dit barn står lidt alene og tøver kan en mulighed også være, at du laver noget spændende og sjovt med dit barn (løbeleg, gemme, tegne en tegning eller andet), som tiltrækker andre børn - og vupti så er en leg måske i gang og du kan trygt 'stikke af'.


Dette være sagt kan det være en god ide' at give barnet mulighed for kortere dage i starten (hente tidligere). Det kræver meget energi at være "ny" - bare tænk på de gange, du har skiftet job! 

 


Vær åben!


Det er vigtigt, at børnehaven ved så meget som muligt om dit barn, så de bedst muligt kan forstå dit barn og handle hensigtsmæssigt. Det gælder f.eks. vaner, sygdomme, allergier, angst og evt. betydningsfulde begivenheder. Ofte vil der være en samtale med børnehaven inden eller i forbindelse med opstarten.

 


Sørg for at have udstyret i orden!


Gør opstarten i børnehave endnu mere speciel ved at købe ny madkasse eller rygsæk. For børn er det en vigtig dag; nu er han/hun jo ikke længere et lille vuggestue eller dagpleje barn; nu er han/hun stor!


Hos Babygear har vi et stort udvalg i madkasser og drikkedunke - både i plastik med praktisk sugerør (fri for PVC og andet skidt) og i metal med flotte og spændende motiver. 

Se også vores super seje og unikke rygsække fra Skip Hop med dyremotiver. Dit barn vil elske det - og vil få en rygsæk, som med garanti vil vække misundelse.

 


Held og lykke med indkøringen!