af Therese Rasmussen, Kommunikationsansvarlig, BabyGear.dk, 22/03/2011 10.17.51

Jeg har i 10 år arbejdet med Human Resource i flere store virksomheder. For nylig tog jeg dog springet til BabyGear.dk i ønsket om at prøve noget helt andet - og så alligevel ikke. For HR er lig med kommunikation på rigtig mange områder, og i BabyGear.dk er jeg da også blevet 'kommunikationsansvarlig'.

Soltøj fra Danefæ


Nå, men gennem min karriere inden for HR har jeg arbejdet rigtig meget med udvikling af ledere, rekruttering, coaching, målsætning, teambuilding, personlig udvikling, vanskelige samtaler - osv. Rigtig spændende og udfordrende men også til tider frustrerende - præcis som børneopdragelse; De gør jo ikke altid, hvad man beder dem om - men med gentagelse af det samme budskab, så kommer vi i den rigtige retning sooner or later.


Kan ledelse sammenlignes med børneopdragelse?

Selvfølgelig kan man ikke sådan uden videre bare sammenligne ledere og deres medarbejdere med børn - men der er godt nok mange af de samme principper, jeg har brugt i mit arbejde som HR partner, som jeg forsøger at bruge (dermed ikke sagt, at det altid lykkes...) i f.t. mine børn - og som vel derfor også kunne anvendes den samme vej rundt i sparring med ledere omkring deres kompetencer og udviklingsområder.


Lad mig komme med nogle eksempler:


Anerkendende feedback

Start med det, der fungerer godt og byg dernæst på med, hvad du gerne vil have mere af - og hvad konsekvensen af dette er. Denne model kan suppleres af en mere enkel model: 1. Ros og klap på skulderen, 2. Input/gode råd til hvad, der kan/skal gøres anderledes næste gang, og 3. Det stopper bare nu!


Sæt en klar retning

Gør det rigtig klart, hvad du forventer - hvornår.


Byg på styrkerne

Forstå og respekter at mennesker (børn, ledere - velsagtens også dyr) er forskellige og har forskellige styrker - og at det er disse styrker, man skal tage udgangspunkt i og bygge på - og som også giver en forståelse for, hvorfor det der er let og svært, sjovt eller demotiverende er så indviduelt. Samtidig giver det også mig input til, hvorfor der er nogle ting, jeg bliver frustreret over eller ikke forstår i forhold til andre mennesker.


Start med målet og hav hele tiden det for øje

Planlægning er godt, men nogle gange holder planen bare ikke; så vil de (læs: børnene, medarbejderne, målgruppen) bare noget helt andet. Dette gælder uanset om det er et program for en workshop der skrider - eller at lille Freja bare har brug for at få en ekstra krammer eller komme over i vores seng. Erfaring har lært mig, at holder jeg fokus på det mål, jeg har sat mig (at vi skal have lavet en plan for udvikling af arbejdsmiljøet inden workshoppen er slut - eller at jeg ønsker at mit barn skal være glad og trygt), så er det lettere at improvisere og tilpasse sig hen ad vejen. Det giver i hvert fald meget færre frustrationer for mig.


Ja, som jeg startede med at skrive, er dette nogle principper, jeg tilstræber at følge i f.t. mine børn - og som jeg ved virker i mit professionelle virke inden for HR. Tiden må vise, om jeg lykkes med det...

Jeg håber i hvert fald, at I vil følge mig her på bloggen