af Therese Rasmussen, Kommunikationsansvarlig, BabyGear.dk, 16/03/2011 22.14.48

Hvor hopper knopperne hen, når de springer ud?


Det var det spørgsmål, jeg fik af min datter i morges, da vi talte om, at nu var grenene fra fastelavnsriset ved at springe ud. Hopper de så?, spurgte hun så. Det er jo et rigtig godt spørgmål, som bare afspejler, at hun tænker over, hvad vi taler om og hvad hun oplever - og så sætter det ind i sit helt eget verdensbillede. Det er også en af grundene til, at det er så herligt at have børn - at man bliver mindet om, at man virkelig ikke stiller nok spørgsmål ved tingene og lige får vendt tingene i en helt uventet vinkel.

Det var det spørgsmål, jeg fik af min datter i morges, da vi talte om, at nu var grenene fra fastelavnsriset ved at springe ud. Hopper de så?, spurgte hun. Det er jo et rigtig godt spørgmål, som bare afspejler, at hun tænker over, hvad vi taler om og hvad hun oplever - og så sætter det ind i sit helt eget verdensbillede. Det er også en af grundene til, at det er så herligt at have børn - at man bliver mindet om, at man virkelig ikke stiller nok spørgsmål ved tingene og lige får vendt tingene i en helt uventet vinkel.


Der er netop udkommet en bog, som oversætter børns sprog til voksensprog. En af pointerne i bogen er, at man ikke skal begynde at tale børnesprog for at komme i øjenhøjde med børnene; det er et misforstået hensyn som ikke fremmer deres sproglige udvikling. Derimod er det tænkt som inspiration til i højere grad at forstå, hvad børnene siger. Og børns udlægninger af ord og begreber kan gå i mange retninger. Som da min ældste datter kaldte en flyvemaskine for 'bú-ti-me' (ja, man kan jo godt høre det med lidt god vilje), eller mere uransageligt kaldte sin lillesøster for 'Tumilak' (lyder grønlandsk - ved ikke hvor det kommer fra).


Og der har sikkert været en masse andre sjove episoder og vendinger, som jeg svor, jeg aldrig ville glemme - men alligevel har gjort det i hverdagens trummerum. Det er en af grundene til, at jeg ærgrer mig over, at jeg aldrig fik gang i 'Barnets Bog' (og har nu haft to chancer for at gå i gang - men man skal jo ikke gøre forskel :-), hvor alle disse anekdoter og mærkedage kunne være blevet skrevet ind - til glæde for både forældre og vores piger.


Hatten af og thumbs up for dem, der får gang i disse bøger. Det er vel også derfor kameraet er så populært - i lyset af hukommelsens utilstrækkelighed.


Nå, hvor var det lige jeg kom til...